Autocunoasterea

Autocunoasterea, sau cunoasterea de sine, este un proces care incepe de cand suntem mici si se deruleaza pe tot parcursul vietii, fiind direct legat de inteligenta emotionala si de experientele prin care trecem. Nivelul de autocunoastere se poate observa usor in modul in care ne comportam si facem fata situatiilor prin care trecem, cum reactionam si relationam cu cei din jur. Autocunoasterea duce la crearea unei imagini despre noi insine. Daca aceasta imagine este una pozitiva, ea va contribui la cresterea increderii in sine si ne va fi de folos pentru a reusi in ceea ce ne propunem, in timp ce o imagine de sine mai putin pozitiva va duce la teama de esec, aceasta fiind urmata de rezultate slabe de-a lungul vietii.

Cunoasterea de sine

Viata, din prima clipa in care incepe, este un proces de autocunoastere si de creare a unei imagini despre noi insine si, totodata, despre lumea inconjuratoare. Moartea, daca este una constienta, ultimul pas din aceasta viata, poate fi cel mai intens curs de autocunoastere, pentru ca ne releva adevaratul sine. Cei care nu traiesc la voia intamplarii, vor da un sens vietii pe care o traiesc in deplina constienta si prezenta, printr-o autocunoastere completa si pe toate planurile posibile. Autocunoasterea se poate realiza pe plan fizic, psihic, sufletesc si spiritual, ea fiind direct legata de inteligenta emotionala care ne ajuta sau ne impiedica sa intelegem ceea ce traim sau simtim.

Exercitii de autocunoastere

Exercitiile de autocunoastere si dezvoltare personala sunt foarte importante pentru a evolua si a genera relatii armonioase cu noi insine si cu cei din jur. Autocunoasterea este un proces continuu si, corect directionat catre crearea unei imagini pozitive despre noi insine, ne poate schimba considerabil viata in bine, ajutandu-ne sa ne descoperim potentialul creator, sa il manifestam, sa interactionam benefic cu cei din jur. Secretul unei vieti fericite sta in imaginea pe care o avem despre noi, imagine care se schimba pe masura ce inaintam in varsta si experimentam diverse nivele de constiinta si intelegere. Daca avem o imagine pozitiva suntem increzatori si trecem cu usurinta peste obstacole, altfel, cu o imagine negativa despre sine, devenim victimele propriei vieti.

Autocunoastere si dezvoltare personala

Despre autocunoastere si dezvoltare personala se scrie si se vorbeste mult, dar ceea ce conteaza cu adevarat este aplicarea si trairea constienta a tuturor teoriilor si tehnicilor pe care le studiem. Indiferent de metoda, daca are ca efect descoperirea interioara, cunoasterea potentialului pe care il purtam, inlaturarea fricilor si a blocajelor mostenite sau dobandite in copilarie sau in scoala, se poate spune ca am facut inca un pas pe drumul vietii, spre autocunoastere si constientizare deplina a ceea ce suntem cu adevarat. Desigur, autocunoasterea este direct legata de inteligenta emotionala, ea fiind influentata de evenimentele la care luam parte si care, corect intelese si armonizate, ne pot ajuta sa evoluam.

Metode de autocunoastere

Ca metode de autocunoastere si de descoperire a informatiilor oferite de propria constiinta se pot folosi tehnici de sondare interioara bazate pe autoanaliza, meditatie sau rugaciune. Fiecare dintre aceste tehnici poate incepe de la cele mai mici varste si va avea efecte benefice asupra dezvoltarii inteligentei emotionale, cea care este direct legata de autocunoastere. Autoanaliza sau autoobservarea, poate fi un exercitiu extrem de benefic pentru constientizarea persoanei asupra a aceea ce face, gandeste sau simte. Meditatia, prin faptul ca transpune mintea intr-o stare de liniste, permite constiintei sa ne vorbeasca, si sa ne releve adevaruri uitate. Rugaciunea are si ea darul de a transpune omul intr-o stare benefica, plina de armonie, stare in care cunoasterea devine instantanee si apare sub forma viziunilor.

Ce este autocunoasterea

Increderea in sine este generata de o imagine de sine pozitiva. Pentru a ajunge la aceasta imagine de sine, insa, este nevoie de un proces de autocunoastere constient si continuu. Daca ar fi sa spunem in cateva cuvinte ce este autocunoasterea, am putea spune ca este premisa pentru o viata plina de armonie. Este procesul prin care raspundem prin intermediul inteligentei emotionale la intrebarea “cine sunt eu” si care intregeste imaginea de sine din punct de vedere fizic, psihic si social. Un om care se cunoaste pe sine este un om care isi poate atinge mult mai usor potentialul creator, este un om puternic, usor adaptabil la evenimentele vietii.

Intrebari de autocunoastere

Pentru a ne usura drumul catre noi insine si a afla mai multe despre ceea ce suntem, ceea ce ne dorim si ceea ce ne caracterizeaza din punt de vedere fizic, psihic si emotional, exista intrebari de autocunoastere la care putem apela. Pentru a avea randament este necesar sa se raspunda sincer la fiecare dintre ele, in deplina constienta si fara graba. Exercitiul cu noi insine, uneori, nu este unul usor, el necesitand perseverenta si continuitate. Rezultatul, insa, ne poate schimba viata, pentru ca, odata ce ne cunoastem si avem o imagine pozitiva despre noi insine, vom deveni increzatori si creatori pe drumul unei vieti plina de armonie.

Cunoasterea de sine

Autocunoasterea de sine ne ajuta sa ne identificam adevaratul potential creator si sa evoluam din punct de vedere spiritual. Este o lucrare care necesita continuitate si perseverenta, sinceritate si onestitate. Nu ne putem cunoaste cu adevarat daca evitam sa privim lucrurile in fata si ne amagim singuri cu raspunsuri menite doar sa ne faca sa ne simtim bine, evitand astfel realitatea pentru un confort temporar care nu va duce nicaieri pe termen lung. Un om care isi doreste cu adevarat sa evolueze si sa isi imbunatateasca viata, armonizand-o continuu din punct de vedere fizic, psihic si social, este un om care a inteles ca totul pleaca de la onestitate si cunoastere de sine si, lasand orice orgoliu deoparte, va cauta sa inteleaga cu adevarat tot ceea ce traieste.

Autocunoastere si succes

Cunoasterea incepe cu noi insine si ea necesita sinceritate deplina pentru a ajunge la autocunoastere si succes! Autocunoasterea este un proces de lunga durata care incepe din ziua in care ne-am nascut si continua toata viata. El se desfasoara pe mai multe planuri si, in functie de varsta si perioada prin care trecem, acesta se poate accelera sau poate stagna. Rezultatul va fi imaginea pe care o vom avea despre noi insine si, implicit, despre cei din jur si despre evenimentele prin care trecem. De aceea, o imagine pozitiva despre tine insuti – imagine care genereaza incredere in sine si curaj – poate fi cheia pentru o viata plina de succes si armonie.

Autocunoastere – definitie

Se spune ca daca vrei sa cunosti lumea e bine sa incepi cu tine insuti, pentru ca tot ceea ce stii despre tine vei regasi apoi si in jurul tau. Autocunoasterea ca definitie este procesul prin care aflam cine suntem din punct de vedere fizic, psihic si emotional, un proces care incepe din prima clipa in care ne-am nascut si continua pentru toata viata. Mai mult, autocunoasterea ne va ajuta sa generam o imagine despre sine si, daca aceasta imagine este una pozitiva, vom fi increzatori in fortele proprii si vom trai o viata bogata in impliniri si realizari. Altfel, o imagine negativa despre sine, poate fi o reala piedica in calea noastra.

Cunoasterea de sine si management personal

Fiecare dintre noi isi doreste o viata implinita si fericita, dar, din pacate, nu toti suntem deschisi catre autocunoastere si management personal. Cunoasterea de sine poate contribui la realizarea unei imagini de sine pozitiva, iar un om cu o astfel de imagine este un om cu incredere in sine, optimist si creativ, adica are toate instrumentele pentru a-si face viata exact asa cum si-o doreste. Autocunoasterea se poate realiza pe plan fizic, psihic sau social, este direct influentata de inteligenta emotionala si se reflecta in felul in care relationam si intelegem viata si evenimentele pe care le traim. Pentru a ajunge la o imagine corecta despre noi insine este nevoie, totodata, de multa sinceritate.

Metode prin care obtii cunoasterea de sine

Pentru cei interesati sa preia fraiele propriei vieti si sa isi construiasca o imagine de sine increzatoare si creativa, exista nenumarate metode de autocunoastere, procedee si tehnici de dezvoltare si management personal. Astfel, putem aplica tehnici introspective care se bazeaza pe autoobservatie si sondarea interiorului, sau tehnici externe care presupun colaborarea cu o alta persoana care sa ne poata directiona si ajuta sa percepem care sunt punctele noastre forte, tehnici menite sa ajute la crearea unei imagini pozitive despre noi insine. Autocunoasterea este un lucru benefic pentru afirmarea deplina a ceea ce suntem si ne poate ajuta sa fim, in orice moment, autentici si cutezatori.

Cunoasterea de sine si stima de sine

Legatura dintre autocunoastere si stima de sine este foarte stransa, pentru ca prin autocunoastere ne cream o imagine despre ceea ce suntem si, daca aceasta imagine este una pozitiva, atunci beneficiem de o stima de sine crescuta. Mai mult, o imagine pozitiva despre sine, pentru ca genereaza automat o atitudine increzatoare si cutezatoare, ne poate schimba viata in bine! De aceea, daca vom lucra la o imagine de sine pozitiva si vom descoperi atuurile si calitatile cu care suntem inzestrati, vom ajunge curand sa devenim creatorii unei vieti armonioase si plina de implinire. Pentru a crea aceasta imagine putem alege intre mai multe metode si tehnici de autocunoastere si dezvoltare personala.

Cunoasterea de sine si vindecarea

Pentru cei care stiu ca bolile nu sunt o intamplare si ca ele ne dau semne de atentionare fie despre dezacorduri interioare subtile, fie despre discordante intre sinele nostru si felul in care ne traim viata, legatura dintre autocunoastere si vindecare este una foarte stransa. Atunci cand ne recunoastem sincer gandurile si sentimentele, cand ne cunoastem valorile si dorintele si suntem capabili sa constientizam ca nu actionam in concordanta cu ceea ce simtim, automat apare posibilitatea de corectie si de armonizare intre ganduri si actiuni si, in consecinta, de vindecare. Vindecarea poate fi instantanee daca avem un mental echilibrat si armonios si sta in puterea fiecaruia dintre noi.

Workshopuri cunoastere de sine

Pentru cei care au constientizat ca sunt fiinte spirituale capabile de creatia unei vieti armonioase si implinite, un workshop care te aduce mai aproape de cunoasterea de sine este o ocazie minunata pentru a consolida lucrarea inceputa, prin crearea unei imagini de sine cat mai profunde, mai benefice si mai pozitive. Toti suntem inzestrati cu calitati speciale si avem haruri de care, uneori, nici nu stim! Odata descoperite toate aceste calitati si haruri, avem posibilitatea sa le folosim pentru noi si cei din jurul nostru, si astfel devenim creatorii propriei vieti. Iesim de sub incidenta intamplarii si a destinului si, efectiv, preluam fraiele evenimentelor. Nu mai suntem victime ale vietii ci doar beneficiarii ei.

Cunoasterea de sine si spiritualitate

Intre autocunoastere si spiritualitate este o legatura stransa, ea explicandu-se prin faptul ca atunci cand ajungem la cunoasterea interioara descoperim, inevitabil, ca suntem fiinte spirituale, conectate cu universul si cu forta creatoare. Din acel moment se poate spune ca preluam fraiele propriei vieti si nu mai traim la voia intamplarii si a destinului, fiind pe deplin constienti de puterea creatoare la care avem acces in orice moment. Prin introspectie, meditatie sau rugaciune avem acces la ceea ce suntem din punct de vedere spiritual si, din acel moment, realizam ca nu avem de ce sa ne temem pentru ca detinem instrumentele necesare pentru a reusi in tot ceea ce ne propunem.